Pergola

Olyan fából készűlt árnyékoló szerkezet mely oszlopokból, hosszanti és keresztirányú vízszintes gerendákból áll. Célja hogy áttört árnyékot adjon és felületet biztosítson a kúszónövényeknek, hogy belekapaszkodva lugast hozzanak létre.

Parapet

A parapet az ablaknyílás alsó részétől a padlóig mért távolság. Mérete meghatározza, hogy milyen körülmények között lehet kilátni az ablakon, mi helyezhető el az ablak alatt (pl fűtőtest). Van-e szükség korlátra, ha esetleg túl alacsony a parapet magasság.

Veranda

Régebbi építésű házak rendszerint fűtetlen helysége, melyen sok ablak gondoskodott a jó bevilágtásról. Általában a bejárat elé épült és növénytárolási funkciója volt.

Ökoház

Lásd még: energiatakarékos ház.

Az ökoház úgy próbál meg energiatakarékos lenni, hogy a természettel összhangban lévő anyagokat használ. Pl.: fa, vályog, nád. Az energiaellátásánál is igyekeznek a környezetel összhangban maradni.

Üvegház

Üvegháznak nevezünk minden olyan épületet, amelynek falai és teteje üvegből készül. E gyűjtőnév alá tartoznak a télikertek, medencefedések, mezőgazdasági üvegházak.

Általában üvegház néven a köznyelvben a kifejezetten növénytermesztés céljából épített üvegházakat nevezzük így.

Műanyag nyílászáró

Nyílászárók gyártásához UV stabilizált PVC anyagokat használnak. A PVC-ből többkamrás profilokat sajtolnak mellyekből hegesztéssel állítják össze a nyílászárókat. Horganyzott acélprofilok gondoskodnak a szerkezet kellő merevségéről.Az előre kialakított vájatokban gumitömítések biztosítják a víz és légzárást. A profilok fólíával fautánzatúvá tehetők vagy festhetőek. Nem igényelnek gondozást tartósak, jól zárnak és olcsóak.

Medencefedés

Medence: Olyan épített szerkezet amely bizonyos vízmennyiség tárolására szolgál, elsősorban fürdési céllal. Készűlhet vasbetonból, műanyagból, lemezből fóliával bélelve. A szerkezetválasztás függ a mérettől és az alaktól.

Fedés: Valaminek a beburkolása, lezárása, körbevevése azzal a céllal, hogy a körbevett tárgyat megvédjük bizonyos hatásoktól.

Medencefedés: Egy medencét védő burkolat, mely lehet elmozdítható illetve épület jellegü állandó fedés. Általában könnyűszerkezetes épület, sok nyílászáróval és alkalmanként átlátszó tetővel.

Tolóajtó

Olyan nyílászáró szerkezet, mely működése során síkjával párhuzamosan mozdítható el. Külső tolóajtóknál két részből áll, egy fix elemből és egy tolószárnyból. A tolószárny a fix mögé tolódva teszi szabaddá a nyílást. Mechanikai megoldás szempontjából háromféle megoldás terjedt el.

Tető bevilágító

A bevilágítóknak az a fajtája, amely az épület tetején helyezkedik el és látja el fénnyel az alatta lévő tereket. Lehet fix illetve tartalmazhat nyitható elemeket vagy ventillátoros szellőztetést. Alakja általában illeszkedik a tető formájához, esetenként kiemelkedik és egy kupola kerül rá a tető többi részétől függetlenül.

Redőny

Árnyékoló szerkezet, mely keskeny lamellákból kapcsolódik össze a nyílászáró külső síkja elött. Egy fölűl elhelyezkedő tokban feltekeredve gyűlik össze, innen lehet leereszteni kézi vagy motoros mozgatással. Anyaga lehet: fa, műanyag, alumínium.

Oldalak