Szelemen

A tetőszerkezet vízszintes gerendáit hívják szelemennek. Föntről lefelé haladva megkülönböztetjük a taréj-, a derék- és a talpszelemen(eket).

Téli kert, téli kertek

A téli hónapokban lévő szabadtéri kertek. Melyek ilyenkor, mint a természet is, visszahúzódnak, téli álmot alszanak.

Tetőgerinc

Amikor két tetősík 180 foknál kisebb szöget bezárva metszi egymást, a metszési vonalat tetőgerincnek hívjuk.

Nyílászáró, nyílászárók

Épületeken a közlekedés a fény és a szellőzés biztosításaérdekében nyílásokat alakítunk ki. Ahhoz hogy ne legyünk kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, ezeket a nyílászárókat úgy alakítjuk ki, hogy csak akkor legyenek nyitottak ha úgy akarjuk, a fényt viszont beengedjék. Erre szolgáló szerkezetek a nyílászárók. Pl.: ablak, ajtó. Készűlhetnek külömböző anyagokból: fából, műanyagból, alumíniumból, acélból.

Vápa

Amikor két tetősík 180 foknál nagyobb szöget bezárva metszi egymást, a metszési vonalat vápának nevezzük.

Napvédelem

Lásd még: árnyékolás

A napvédelem történhet árnyékolással illetve az üvegszerkezeten elhelyezett bevonatokkal. Megoldás lehet még, hogy úgy tájoljuk a télikertet, hogy kevés napsütés érje. Pl.: Északi tájolás

Strukturális üveg

A függönyfalaknak az a speciális formája mikor a fal tartószerkezete teljesen rejtve marad, kívűlről csak egy sima üvegsík jelenik meg.

Teraszfedés, terasztető

Nyitott teraszokat védő tetőszerkezet. Anyaga lehet üveg vagy polikarbonát. Ilyen esetben egyszerre véd az eső ellen és a fényt is átengedi a ház többi helysége felé. Továbba a tetőszerkezet lehet tömör fedésű tető, amely egyaránt véd az esőtől és a napsütéstől. Ennek hátránya, hogy állandóan árnyékolja az épületnek azt az oldalát, amelyhez csatlakozik.

Kiváltó gerenda, áthidaló gerenda

A nyílások fölötti falszakasz vagy födém terhét közvetíti a nyílásmeletti falpillérre, így tehermentesítve a nyílászárót. Anyaga lehet acél, vasbeton, kerámia+vasbeton, fa, tégla.

Redőny

Árnyékoló szerkezet, mely keskeny lamellákból kapcsolódik össze a nyílászáró külső síkja elött. Egy fölűl elhelyezkedő tokban feltekeredve gyűlik össze, innen lehet leereszteni kézi vagy motoros mozgatással. Anyaga lehet: fa, műanyag, alumínium.

Oldalak