Redőny

Árnyékoló szerkezet, mely keskeny lamellákból kapcsolódik össze a nyílászáró külső síkja elött. Egy fölűl elhelyezkedő tokban feltekeredve gyűlik össze, innen lehet leereszteni kézi vagy motoros mozgatással. Anyaga lehet: fa, műanyag, alumínium.

Árnyékolás, rovarvédelem

Télikerteknél általában, de a nyílászáróknál is szükségünk lehet napvédelemre, árnyékolásra. Ez történhet kívülről és belülről. A külső árnyékolás hatékonyabb, mert a meleg levegő már bejutni sem tud az üveg mögé, de rendszerint költségesebb.

Külső árnyékolási megoldások

Függőleges felületekre

  • - redőny
  • - külső roló (kézi vagy motoros mozgatással).
  • - lamellás külső árnyékoló (kézi vagy motoros mozgatással).

Ferde felületekre

Tető bevilágító

A bevilágítóknak az a fajtája, amely az épület tetején helyezkedik el és látja el fénnyel az alatta lévő tereket. Lehet fix illetve tartalmazhat nyitható elemeket vagy ventillátoros szellőztetést. Alakja általában illeszkedik a tető formájához, esetenként kiemelkedik és egy kupola kerül rá a tető többi részétől függetlenül.

Üveg típusok

01. Edzett biztonsági üvegek

Az edzett biztonsági üvegek üvegtörés esetén csökkentik a balesetveszélyt, mert nem szilánkosan törnek, vagyonvédelmi funkciójuk nincs. Edzett kivitelben készíthetok float, parsol, reflexiós és bevonatos üvegek is.
Vastagsága: 3-12 mm

02. Előfeszített üvegek

Különleges technológiával összeépített üvegek. Nagyobb üvegfelületeknél használják (pl. üvegfal) mert így ott nem keletkezik feszültség!

Tolóajtó

Olyan nyílászáró szerkezet, mely működése során síkjával párhuzamosan mozdítható el. Külső tolóajtóknál két részből áll, egy fix elemből és egy tolószárnyból. A tolószárny a fix mögé tolódva teszi szabaddá a nyílást. Mechanikai megoldás szempontjából háromféle megoldás terjedt el.

Medencefedés

Medence: Olyan épített szerkezet amely bizonyos vízmennyiség tárolására szolgál, elsősorban fürdési céllal. Készűlhet vasbetonból, műanyagból, lemezből fóliával bélelve. A szerkezetválasztás függ a mérettől és az alaktól.

Fedés: Valaminek a beburkolása, lezárása, körbevevése azzal a céllal, hogy a körbevett tárgyat megvédjük bizonyos hatásoktól.

Medencefedés: Egy medencét védő burkolat, mely lehet elmozdítható illetve épület jellegü állandó fedés. Általában könnyűszerkezetes épület, sok nyílászáróval és alkalmanként átlátszó tetővel.

Műanyag nyílászáró

Nyílászárók gyártásához UV stabilizált PVC anyagokat használnak. A PVC-ből többkamrás profilokat sajtolnak mellyekből hegesztéssel állítják össze a nyílászárókat. Horganyzott acélprofilok gondoskodnak a szerkezet kellő merevségéről.Az előre kialakított vájatokban gumitömítések biztosítják a víz és légzárást. A profilok fólíával fautánzatúvá tehetők vagy festhetőek. Nem igényelnek gondozást tartósak, jól zárnak és olcsóak.

Üvegház

Üvegháznak nevezünk minden olyan épületet, amelynek falai és teteje üvegből készül. E gyűjtőnév alá tartoznak a télikertek, medencefedések, mezőgazdasági üvegházak.

Általában üvegház néven a köznyelvben a kifejezetten növénytermesztés céljából épített üvegházakat nevezzük így.

Üvegtető

Az üvegtető kifejezés alatt olyan tetőszerkezetet értünk, amelynek fedőanyaga üveg vagy plexi. Tartószerkezete lehet fa, alumínium, acél.

Ha lakóteret választ el a kültértől, akkor hőszigetelő üvegből készül. Elhelyezkedésétől függően az elnevezése lehet tető-, pince-, vagy udvarbevilágító.

Ha egy nyitott terasz eső és hó elleni védelmére készül, akkor egyrétegű biztonsági üveg a leggyakrabban használt anyag.

 

Ökoház

Lásd még: energiatakarékos ház.

Az ökoház úgy próbál meg energiatakarékos lenni, hogy a természettel összhangban lévő anyagokat használ. Pl.: fa, vályog, nád. Az energiaellátásánál is igyekeznek a környezetel összhangban maradni.

Oldalak