Tolóajtó

Olyan nyílászáró szerkezet, mely működése során síkjával párhuzamosan mozdítható el. Külső tolóajtóknál két részből áll, egy fix elemből és egy tolószárnyból. A tolószárny a fix mögé tolódva teszi szabaddá a nyílást. Mechanikai megoldás szempontjából háromféle megoldás terjedt el.

Medencefedés

Medence: Olyan épített szerkezet amely bizonyos vízmennyiség tárolására szolgál, elsősorban fürdési céllal. Készűlhet vasbetonból, műanyagból, lemezből fóliával bélelve. A szerkezetválasztás függ a mérettől és az alaktól.

Fedés: Valaminek a beburkolása, lezárása, körbevevése azzal a céllal, hogy a körbevett tárgyat megvédjük bizonyos hatásoktól.

Medencefedés: Egy medencét védő burkolat, mely lehet elmozdítható illetve épület jellegü állandó fedés. Általában könnyűszerkezetes épület, sok nyílászáróval és alkalmanként átlátszó tetővel.

Műanyag nyílászáró

Nyílászárók gyártásához UV stabilizált PVC anyagokat használnak. A PVC-ből többkamrás profilokat sajtolnak mellyekből hegesztéssel állítják össze a nyílászárókat. Horganyzott acélprofilok gondoskodnak a szerkezet kellő merevségéről.Az előre kialakított vájatokban gumitömítések biztosítják a víz és légzárást. A profilok fólíával fautánzatúvá tehetők vagy festhetőek. Nem igényelnek gondozást tartósak, jól zárnak és olcsóak.

Üvegház

Üvegháznak nevezünk minden olyan épületet, amelynek falai és teteje üvegből készül. E gyűjtőnév alá tartoznak a télikertek, medencefedések, mezőgazdasági üvegházak.

Általában üvegház néven a köznyelvben a kifejezetten növénytermesztés céljából épített üvegházakat nevezzük így.

Üvegtető

Az üvegtető kifejezés alatt olyan tetőszerkezetet értünk, amelynek fedőanyaga üveg vagy plexi. Tartószerkezete lehet fa, alumínium, acél.

Ha lakóteret választ el a kültértől, akkor hőszigetelő üvegből készül. Elhelyezkedésétől függően az elnevezése lehet tető-, pince-, vagy udvarbevilágító.

Ha egy nyitott terasz eső és hó elleni védelmére készül, akkor egyrétegű biztonsági üveg a leggyakrabban használt anyag.

 

Ökoház

Lásd még: energiatakarékos ház.

Az ökoház úgy próbál meg energiatakarékos lenni, hogy a természettel összhangban lévő anyagokat használ. Pl.: fa, vályog, nád. Az energiaellátásánál is igyekeznek a környezetel összhangban maradni.

Veranda

Régebbi építésű házak rendszerint fűtetlen helysége, melyen sok ablak gondoskodott a jó bevilágtásról. Általában a bejárat elé épült és növénytárolási funkciója volt.

Parapet

A parapet az ablaknyílás alsó részétől a padlóig mért távolság. Mérete meghatározza, hogy milyen körülmények között lehet kilátni az ablakon, mi helyezhető el az ablak alatt (pl fűtőtest). Van-e szükség korlátra, ha esetleg túl alacsony a parapet magasság.

Pergola

Olyan fából készűlt árnyékoló szerkezet mely oszlopokból, hosszanti és keresztirányú vízszintes gerendákból áll. Célja hogy áttört árnyékot adjon és felületet biztosítson a kúszónövényeknek, hogy belekapaszkodva lugast hozzanak létre.

Szelemen

A tetőszerkezet vízszintes gerendáit hívják szelemennek. Föntről lefelé haladva megkülönböztetjük a taréj-, a derék- és a talpszelemen(eket).

Oldalak