Üveg típusok

01. Edzett biztonsági üvegek

Az edzett biztonsági üvegek üvegtörés esetén csökkentik a balesetveszélyt, mert nem szilánkosan törnek, vagyonvédelmi funkciójuk nincs. Edzett kivitelben készíthetok float, parsol, reflexiós és bevonatos üvegek is.
Vastagsága: 3-12 mm

02. Előfeszített üvegek

Különleges technológiával összeépített üvegek. Nagyobb üvegfelületeknél használják (pl. üvegfal) mert így ott nem keletkezik feszültség!

Árnyékolás, rovarvédelem

Télikerteknél általában, de a nyílászáróknál is szükségünk lehet napvédelemre, árnyékolásra. Ez történhet kívülről és belülről. A külső árnyékolás hatékonyabb, mert a meleg levegő már bejutni sem tud az üveg mögé, de rendszerint költségesebb.

Külső árnyékolási megoldások

Függőleges felületekre

  • - redőny
  • - külső roló (kézi vagy motoros mozgatással).
  • - lamellás külső árnyékoló (kézi vagy motoros mozgatással).

Ferde felületekre

Kiváltó gerenda, áthidaló gerenda

A nyílások fölötti falszakasz vagy födém terhét közvetíti a nyílásmeletti falpillérre, így tehermentesítve a nyílászárót. Anyaga lehet acél, vasbeton, kerámia+vasbeton, fa, tégla.

Strukturális üveg

A függönyfalaknak az a speciális formája mikor a fal tartószerkezete teljesen rejtve marad, kívűlről csak egy sima üvegsík jelenik meg.

Vápa

Amikor két tetősík 180 foknál nagyobb szöget bezárva metszi egymást, a metszési vonalat vápának nevezzük.

Tetőgerinc

Amikor két tetősík 180 foknál kisebb szöget bezárva metszi egymást, a metszési vonalat tetőgerincnek hívjuk.

Szelemen

A tetőszerkezet vízszintes gerendáit hívják szelemennek. Föntről lefelé haladva megkülönböztetjük a taréj-, a derék- és a talpszelemen(eket).

Pergola

Olyan fából készűlt árnyékoló szerkezet mely oszlopokból, hosszanti és keresztirányú vízszintes gerendákból áll. Célja hogy áttört árnyékot adjon és felületet biztosítson a kúszónövényeknek, hogy belekapaszkodva lugast hozzanak létre.

Parapet

A parapet az ablaknyílás alsó részétől a padlóig mért távolság. Mérete meghatározza, hogy milyen körülmények között lehet kilátni az ablakon, mi helyezhető el az ablak alatt (pl fűtőtest). Van-e szükség korlátra, ha esetleg túl alacsony a parapet magasság.

Veranda

Régebbi építésű házak rendszerint fűtetlen helysége, melyen sok ablak gondoskodott a jó bevilágtásról. Általában a bejárat elé épült és növénytárolási funkciója volt.