Plexi, Pmma

Polimetilmetakrilát egy jól alakítható műanyag, amely akár üvegszerüen átlátható, könnyebb az üvegnél és mechanikai állóképessége nagyobb, mint az üvegé. Hajlított szerkezeteknél helyettesítheti az üveget. Üregesen kiképezve jó hőszigetelésű cellás lapokat hoznak létre belőle amely tetőfedő anyagként használt.

Cellás polikarbonát

Más néven üvegkamrás, légkamrás polikarbonát. Polikarbonát anyagú műanyag, mely anyagának nagy szilárdsága és rugalmassága, valamint jó alakíthatósága lehetővé teszi, hogy egészen vékonyfalú cellákból álló lemezeket alakítsanak ki belőle. Az egymástól elválasztott és levegővel kitöltött cellái miatt kitűnő a hőszigetelése, könnyen alakítható, könnyű, rugalmas. Kiváló fényáteresztő képességgel rendelkezik valamint UV-állóvá tehető. Mivel az ára is igen kedvező, ezért kitűnően alkalmas télikertek, medencefedések és mindenféle bevilágítók fedőanyagaként.

Fémlemez, zsindely, cserép

A télikert fölé építhető hagyományos tetőszerkezet is, ha védekezni szeretnénk az erős felmelegedés ellen és egyébként elég napfény jut be az oldalfalakon keresztül. Ebben az esetben a dőlésszögtől függően a tetőfedés anyaga lehet a fémlemez, bitumenes zsindely illetve cserép.

Acél

Az acél szerkezetek előnye az alacsonyabb ár és nagy szilárdság, hátrányuk viszont, hogy hajlamosak a korrózióra. Gyakran alkalmazzuk előtetők anyagaként, beltérben amikor az alacsonyabb ár a követelmény, vagy abban az esetben, ha olyan nagy fesztávú alumínium szerkezetet kell építeni, melynél már nem elég erős az alumínium, és ezért acél merevítő, vagy alátámasztó szerkezetre van szükség.

Üveg

Az üvegfedésű télikert tökéletes átláthatóságot biztosít. Különböző bevonatok alkalmazásával kiváló hőszigetelésű és napvédő üvegek állíthatók elő. Biztonsági fóliával és edzéssel megelőzhető, hogy balesetveszélyes legyen. Nagyobb tömege miatt erős tartószerkezetet igényel, viszont jól elnyeli az esőcseppek zaját.

Üvegfedésű télikert

Polikarbonát

Rugalmas, könnyű és egyszerűen megmunkálható. A benne található cellák miatt bár a fényt átengedi, kevésbé jól átlátszó, mint az üveg. Kiváló UV sugárzásálló és nem érzékeny a felületi torzulásokra. Mivel a hőtágulása meglehetősen nagy, ezért a tervezésnél erre ügyelni kell.

Tetőfedés - Plexi

Hasonlóan a polikarbonáthoz, a plexi is cellás felépítésű. Anyagában sokkal merevebb mint a polikarbonát, ezért a szerkezetében sokkal nagyobb cellák alakíthatóak ki, ami nagymértékben javítja az átláthatóságát.

Fa - Alumínium

Mindkét anyag előnyét egyesíti. Az építmény belső oldalán a meleg, barátságos fa jelenik meg, kívül pedig az időjárás viszontagságait jól bíró alumínium. Az ára a kétféle anyag felhasználása miatt magasabb, mint a csak egyféle anyagból készülő építményé, de a kombináció által nyújtott komfort ellensúlyozza ezt.

Az alumínium

Alumíniumból jó alaktartású és hőszigetelésű, kitűnő légzárású nyílászárók készíthetők, melyek ráégetett porfestékkel kezelve bármilyen színre színezhetőek. Az így elkészített bevonat mechanikailag és vegyileg is ellenálló, így gondozásmentessé teszi az alumíniumból készült télikertet.

Rétegragasztott fa

 

Télikertek építésére a legalkalmasabb fafajták a lucfenyő, borovi fenyő, vörösfenyő és meranti. Mind a tartószerkezet, mind a nyílászárókanyaga rétegragasztott, esetenként hossztoldott fából készül. Felületkezelése lehet lazúros vagy fedőmázolás.

Rétegragasztott borovi fenyőből készült télikert